Jeugdvolleybal Nevobo 2021 beleid

Het beleidsstuk is hier te downloaden

Voor trainers die zich met jeugd willen bezighouden een belangrijk stuk over veranderende omstandigheden en inzichten in de beleving van kinderen.

Helaas ontbreken de echte tools en waar die te halen zijn. Een zwak aftreksel van beleid waar de bond zich voor zou moeten schamen.. Nergens staat vermeld dat het (eigenlijk een must is) een officieel trainers diploma te halen. Kennelijk heeft de bond zich al neergelegd bij de huidige situatie. 80% van de jeugdtrainers heeft alleen een VOG en verder geen enkele opleiding.

De Nevobo durft geen harde eis aan de clubs op te leggen, echter: “Elk team heeft recht op een gediplomeerde trainer voor de groep en dit is dus verplicht voor alle teams”. Niet bij de Nevobo helaas, maar wel bij deze Regionale Volleybalschool

HANDHAVING : Clubs met te weinig gediplomeerde trainers zouden niet mogen groeien, nieuwe teams in de competitie mogen inbrengen. En als er geen groei van gediplomeerde trainers is, worden teams van die club geweigerd voor de competitie. Erkende trainers kunnen wel meerdere teams superviseren, echter alleen als de uitvoerende trainer bezig is met de opleiding. Het zou mooi zijn als dit soort zaken duidelijk zijn.

Overigens heeft de Nevobo de succesvolle “regionale trainingen” de das om gedaan. Een mooie besparing en natuurlijk teveel gedoe, maar was wel een stimulans voor de jeugd en natuurlijk hadden de topclubs die niet nodig. Maar gaf het wel een stimulans aan de kwakkelende clubjes. Vanuit een dergelijk initiatief juist de brug naar de zwakkere clubs maken, door de regio trainers ook bij die clubs in te zetten zou een hele goede zet zijn.

Helaas is dit fenomeen niet van de laatste Jaren. De Nevobo heeft zich teveel alleen met de top bezig gehouden en wel pogingen gedaan de clubs te ondersteunen, met landelijk beleid wat niet op de juiste plek indaalde.

Helaas missen we de wijsheid van b.v. Peter Murphy in de top van de Nevobo en initiatieven zoals van Adrie Noij. Ode aan de wijze mannen. Waarom worden hun voorbeelden en adviezen niet opgepakt is dan de terechte vraag.

En toch is het mogelijk met goed beleid een topclub te worden. Dan kijken we vooral naar Adrie Noij die bij Flamingo’s groot succes bereikte door als fysiotherapeut – volleybal liefhebber de schouders er onder te zetten.

Ontwikkeling bij Flamingo’s een voorbeeld voor NL
  • Hoofdtrainer deels op loonlijst (0,6 fte) o.k. de contributie was hoger dan bij andere clubs, maar dat bleek geen probleem voor de meeste ouders
  • Realiseerde een grote jeugdafdeling met meer dan 100 jeugdleden
  • Hieruit is een jeugdteam ontwikkeld die op hun 18e al op divisie niveau speelden en meteen kampioen werd.
  • Het model van opleiden van de jeugd heeft Adrie vertaald naar de CMV methodiek voor de jeugd. Wat nu landelijk wordt toegepast.
  • Dit is ook internationaal al overgenomen door diverse landen.
  • Navolging van deze aanpak als betaalde hoofdtrainer voor een club zijn mij in onze regio niet bekend